Az acerola Közép-Amerikában, Észak- és Dél-Amerikában, Mexikóban és a Karib-térségben őshonos cserje vagy kis fa. A növény a cseresznyéhez hasonló termést hoz, és éretten mélyvörös színű.
Az acerolát leggyakrabban C-vitamin biztosítására használják, ami jó immunstimulánssá teszi. Alkalmas vitaminhiány megelőzésére is, beleértve a skorbut (C-vitamin-hiány okozta betegség) kezelésére is.
Az Acerola manapság rendkívül népszerű, emiatt étrend-kiegészítőkben is használják, segíthet megfázás, hasmenés, májproblémák és egyéb betegségek esetén.
Acerola, mint növény
A nyugat-indiai cseresznyének és barbadoszi cseresznyének is nevezett gyümölcs Mexikó déli részén, Közép-Amerikában és a Karib-térségben honos.
A fa cseresznyeszerű termést hoz, de ezek nem tekinthetők igaznak. A gyümölcsök kellemes ízűek – jellegzetes fanyarság jellemzi. Hasznos tulajdonságait a modern és a népi gyógyászatban használják.
A második világháború alatt az acerolát Puerto Ricó-i családok ültették kertjükbe. Később a Puerto Ricó-i San Juan School of Tropical Medicine tanulmánya egyértelművé tette, hogy a gyümölcs a C-vitamin egyik leggazdagabb forrása.
Ezt a felfedezést követően kampányt indítottak az iskolaudvarokba való ültetésére, hogy növeljék a gyermekek C-vitamin-bevitelét.
Az acerolaról azt tartják, hogy azóta népszerűvé vált Brazíliában, és jelenleg a barbadoszi cseresznye egyik legnagyobb termesztőjévé váltak.
Melyek az acerola jótékony hatásai?
- Az acerola egészségre gyakorolt jótékony hatása elsősorban a telített C-vitamin mennyiségnek köszönhető. Minél jobban érik a gyümölcs, annál több C-vitamin veszít el – és az acerola nagyon gyorsan érik.
- A különböző C-vitamint tartalmazó gyümölcsök és azok relatív mennyiségének vizsgálata során az acerola szinte az összes többit felülmúlta. A jelentések szerint a gyümölcs több C-vitamint tartalmaz, mint a narancs és az eper.
- A C-vitamin vízben oldódó vitamin, és nem raktározódik el a szervezetben, ezért naponta kell bevenni. Mind az A-, mind a C-vitamin ismert antioxidánsok, amelyek segítenek megelőzni a szabad gyökök okozta károsodást, valamint bizonyos betegségeket.
- A legújabb tanulmányok megerősítik, hogy az acerola meglehetősen gazdag antioxidánsokban.
- A C-vitamin részt vesz a kollagén felépítésében is, védi a nyálkahártyákat és megelőzi a skorbutot.
- A C-vitamin fontos az immunrendszer és a szervezet fertőzésekkel, vírusokkal és néhány súlyosabb betegséggel szembeni ellenálló képességének fenntartásához.
- Az acerolával kapcsolatos összes tanulmány közül a C-vitaminra összpontosító tanulmányok a legmélyebbek. Ez megerősíti helyét a teljesen természetes C-vitamin forrásként, amely felhasználható megfázás és influenza kezelésére.
Biztonságos adag
Nincsenek klinikai vizsgálatok az acerola biztonságos dózisának alátámasztására. Az acerola szedésekor célszerű betartani a C-vitamin pótlására vonatkozó utasításokat.
Az ajánlások az acerola termék sajátosságaitól és alkalmazásától függően változhatnak.
A C-vitamin-kiegészítőhöz hasonlóan, ha túl sokat veszünk be, emésztési zavarokat tapasztalhatunk.
Mellékhatások
- A következő mellékhatások némelyike fordulhat elő acerola túladagolásakor: hasmenés, emésztési görcsök, szédülés vagy ájulás, vöröses megjelenés, gyakori vizelés, fejfájás (beleértve a migrént is), hányinger, hányás.
- Ezek a tünetek általában nem igényelnek orvosi ellátást, és viszonylag ritkák. Ha az acerola adagját csökkentik, a tünetek valószínűleg eltűnnek. Komoly probléma vagy aggodalom esetén orvoshoz kell fordulni.
- Vannak olyan kontakt dermatitisz esetek, amelyek az acerola növekedése következtében alakultak ki.
- A gyümölcs azonban nem mérgező, és biztonságosan fogyasztható.