Tudtad, hogy az áfonya lelassíthatja a memóriavesztés és a bőröregedés hatásait?
Az egészséges táplálkozás részeként sokféle gyümölcsöt és zöldséget kell fogyasztanunk, hogy biztosan megkapjuk az összes szükséges vitamint és ásványi anyagot.
Az áfonya fontos gyümölcs szervezetünk egészsége szempontjából, és fogyasztása bizonyos egészségügyi előnyökkel jár.
Eredetileg Észak-Amerikából származik, de sok termék, például áfonyalé és kiegészítők világszerte elérhetők.
Íme az áfonya fogyasztásának 5 egészségügyi előnye
1. Több mint 15 hasznos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz
Az áfonya tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és antioxidánsokkal. Ahhoz, hogy egészséges, működőképes emberi testünk legyen, napi vitaminokra és ásványi anyagokra van szükségünk.
Egy fél csésze tartalma:
- 25 kalória
- 6,6 gramm szénhidrát
- 0,25 gramm fehérje
- 0,07 gramm zsír
- 2 gramm rost
- 44 milligramm kálium
- 1,1 milligramm nátrium
- 0,05 milligramm cink
- 0,12 milligramm vas
- 3,3 milligramm magnézium
- 4,4 milligramm kálcium
- 6 milligramm foszfor
- 7,7 milligramm C-vitamin.
Folsavat, A-, E-, K-vitamint és létfontosságú B-vitaminokat (B1-, B2-, B3- és B6-vitamin) is tartalmaz.
Jól ismertek a proantocianidin nevű antioxidánsról is (különösen a flavonol-polifenolokról).
Az antioxidánsok fontosak az emberi szervezet számára, mivel segítik a nemkívánatos sejtek lebontását és leküzdését.
2. Az áfonya olyan elemeket tartalmaz, amelyek segíthetik az immunrendszer működésének javítását
Antioxidáns tulajdonságaik segítik az emberi szervezetet megszabadulni a nem kívánt sejtektől, amelyek főként táplálékkal jutnak be szervezetünkbe.
Amikor gyakran emésztjük és lebontjuk az ételt, a szervezet szabad gyökökként ismert molekulákat termel.
Az antioxidánsok segítenek a szervezetnek megszabadulni ezektől a nem kívánt molekuláktól, és megvédik a sejteket a káros baktériumoktól. (1)
Az áfonyában található magas C-vitamin szint segít az emberi szervezetnek megerősíteni immunrendszerét a köhögés és a megfázás elleni küzdelemben.
3. Segíthet bizonyos hosszan tartó betegségek kialakulásának megelőzésében
Az áfonya számos olyan elemet tartalmaz, amelyekre a szervezetnek szüksége van a működéshez és az egészség megőrzéséhez, de a legújabb tanulmányok szerint ezek az elemek is lassíthatják a betegségek hosszú távú hatásait. (2) (3)
A 2016-ban végzett preklinikai vizsgálatok az áfonya egyes elemeit rákos sejtekkel szemben tesztelték.
Ezek a kísérletek kimutatták, hogy az áfonyában lévő egyes vegyületek lelassíthatják a rákos sejtek növekedését vagy semlegesíthetik azokat. (4) (5)
Bár nagyon kevés emberkísérletet végeztek, remélhetőleg az áfonya megfelelő kezelés mellett hasznos gyümölcs lesz.
Az áfonya lelassíthatja a hatásokat, vagy késleltetheti az öregedéssel összefüggő krónikus betegségeket, például a memóriavesztést és a bőr öregedését.
4. Ismert, hogy csökkenti a húgyúti fertőzések (UTI) kockázatát
A csodálatos áfonya Észak-Amerikában őshonos, és úgy tartják, hogy az indiánok hólyag- és vesebetegségekre fogyasztották.
Az áfonyában található fő antioxidáns proantocianidinek meggátolják bizonyos baktériumok megtapadását a húgyutak falához.
Ez csökkenti az UTI (húgyúti fertőzés) kialakulásának kockázatát. Azonban bebizonyosodott, hogy ennek az antioxidánsnak magas koncentrációban kell lennie. (6) (7) (8)
Ezért az áfonyalé ivása nem lesz olyan hatékony, mint az áfonya-tabletták bevétele a kezelésre.
5. Az áfonya fogyasztása csökkentheti a vérnyomást
A bizonyítékok arra utalnak, hogy az áfonyában található néhány polifenol nagyon hasznos lehet a szisztolés vérnyomás csökkentésében. (9)
Rendszeres fogyasztásuk esetén a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát is csökkenthetik.
A tanulmányok azt is kimutatják, hogy az áfonya-kiegészítők egyes elemei segíthetnek fenntartani a jó koleszterinszintet és javítják a nagy sűrűségű lipoprotein szintjét.
Egy másik tanulmány szerint javult a vércukorszint szabályozása és emelkedett a HDL-szint. (16)