Az ízéről és aromájáról jól ismert babérlevél tápanyagban gazdag gyógynövény, amelyet az orvosi világban is használnak.
A babérlevél gazdag antioxidánsokban, ásványi anyagokban és rostokban, így képes javítani az általános egészséget.
Rendszeres fogyasztása számos egészségügyi előnnyel jár, beleértve a cukorbetegség kezelését és az oxidatív stressz elleni védelmet.
Mi is az a babérlevél?
A babérlevél egy aromás gyógynövény, amely a mediterrán babérfa néven ismert kis örökzöld fából származik. A levelek körülbelül 5-7 centiméter hosszúak, mandula alakúak és zöld színűek.
Az ételek ízesítésére használt babérlevél fajták és a fák tudományos nevei, amelyekből származnak:
- Amerikai babérlevél, Umbellularia californica
- Indiai babérlevél, Cinnamomum tamala
- Indonéz babérlevél, Syzygium polyanthum
- Mexikói babérlevél, Litsea glaucescens
- Nemes babérlevél, Laurus nobilis
Ezt a fűszert széles körben használják, tea vagy curry készítéséhez.
Számos tápanyagot kínál, amelyek sokféle krónikus betegség ellen védenek. Például enyhíti a cukorbetegség, a rák és a gyomorpanaszok tüneteit.
A friss babérlevél felül fényes és sötétzöld, alul halványzöld színű. Húsételekhez használják, hogy kifejezett ízt adjanak.
A babérlevél tápértékei
Száz gramm babérlevél tartalmaz:
- Kalória: 313 kCal
- Szénhidrát: 74,9 g
- Fehérje: 7,6 g
- Rost: 26,3 g
- Zsír: 8,3 g
A babérlevél jótékony hatásai
1. Javítja az emésztést
Egy felülvizsgálat szerint a babérlevél jelentős hatással van a gyomor-bélrendszerre. Tehát amellett, hogy nagyszerű ízt és aromát ad az ételhez, az emésztést is megkönnyíti, mivel enyhíti a hasi fájdalmat, a gyomor-bélrendszeri fertőzéseket, a puffadást, a székrekedést és a hasmenést.
Ezenkívül a babérlevélben található szerves vegyületek hasznosak a gyomorrontás tüneteinek enyhítésében és az irritábilis bél szindróma megnyugtatásában.
Ha babérlevelet használunk az étkezéshez, az elősegíti a tápanyagok felszívódását, és tovább segíti szervezetünk megfelelő működését. Emellett a babérlevél olaj vagy a babérlevél tea jót tesz emésztési problémákra.
2. Támogatja a vese egészségét
A babérlevél vizelethajtóként működhet és javíthatja a vesék egészségét. Azt mondják, hogy serkentik a húgyúti rendszert, így csökkentik a szervezet mérgező hatását. A kutatások szerint a babérlevél segíthet megelőzni a vesekő kialakulását.
3. Javítja a szív egészségét
Egy tanulmány szerint a babérlevél két kritikus szerves vegyületnek, a rutinnak és a kávésavnak köszönhetően javítja a szív egészségét. A rutin erősíti a szív kapillárisfalait, míg a kávésav szerepet játszik a rossz koleszterin eltávolításában a szív- és érrendszerből.
4. Segít a cukorbetegség kezelésében
Úgy gondolják, hogy a levelek csökkentik a vércukorszintet a szervezetben és javítják az inzulin működését. Emellett a babérlevélben található fitokemikáliák ellensúlyozhatják a cukorbetegség tüneteit az inzulinreceptorok javuló működése miatt.
A kutatások azt mutatják, hogy a babérlevél rendszeres fogyasztása segíthet a 2-es típusú cukorbetegség kezelésében.
5. Antioxidánsokat biztosít
Az antioxidánsok, például a C-vitamin, az E-vitamin és a karotinoidit segítik a vér koleszterinszintjének csökkentését. Ezenkívül a babérlevél kivonatban található antioxidáns tulajdonságok fenolos vegyületeket tartalmaznak.
Ezek a fitokemikáliák segítenek megvédeni a szabad gyökök okozta oxidatív stresszt, ami tovább akadályozza a máj és a gyomor károsodását.
6. Rákellenes tulajdonságokkal rendelkezik
Egyes tanulmányok kimutatták, hogy a babérlevél rákellenes tulajdonságokkal rendelkezik, így gátolja a mellráksejtek és a vastagbélrák növekedését.
7. Csökkenti a gyulladást és javítja a sebgyógyulást
A babérlevél évszázadok óta segíti a sebek gyógyulását. Kivonatát a sérülés környékére alkalmazzák a gyulladás csökkentésére.
Emellett a babérlevél olaj gyulladáscsökkentő hatása miatt egyre fontosabbá válik. Ezenkívül a babérlevél tea fogyasztása csökkentheti az ízületi fájdalmakat és a gyulladást.