A datolyaszilva (Diospyros kaki) az ébenfafélék (Ebenaceae) családjába tartozó ősi fa gyümölcse. A növény a Diospyros nemzetség legszélesebb körben termesztett faja, bár viszonylag későn fedezték fel.
A botanikai név a görög nyelvből származik – „diospyros”, ami „istenek tüzét” jelenti.
Mi is az a datolyaszilva?
Az almafához hasonlóan a datolyaszilvafa is eléri a 10 méteres magasságot. Lombhullató levelei sötétzöldek, lándzsásak, kemények, szimmetrikusak. A fa májustól júniusig zöldell.
A fiatal fák általában nem hoznak gyümölcsöt az első 3-6 évben.
A datolyaszilva termése ovális, sima, fényes és vékony héjú. Színük a sárgától a vörös-narancssárgáig változik. Az érlelés során a gyümölcs meglágyul és édesebb ízt kap.
A zöld gyümölcsök keserű íze a tanninnak köszönhető, amely az érés során fokozatosan csökken, és a gyümölcsök édes, kellemes ízt kapnak. A szüretelés az őszi hónapokban történik.
A datolyaszilva terjedése
A fa termesztése Dél-Európa és Nyugat-Ázsia egyes országaiban a 19. századig nyúlik vissza. Ma a datolyaszilvát az egész világon termesztik, a legtöbb fa Kínában, Japánban és Koreában található.
Körülbelül 500 fajta datolyaszilva létezik a világon. Legtöbbjük a trópusokon nő, és csak néhány faj található mérsékelt éghajlaton.
A datolyaszilva jótékony tulajdonságai
- csökkenti a vérnyomást,
- javítja a vérkeringést,
- köhögéscsillapító,
- köptető,
- hemosztatikus,
- lázcsillapító,
- hashajtó,
- vizelethajtó,
- serkenti az étvágyat,
- nyugtató,
- antioxidáns,
- rákellenes.
Betegségek és állapotok, amelyekben a datolyaszilvát használják:
- magas vérnyomás,
- megfázás,
- felső légúti betegségek,
- hörghurut,
- fejfájás,
- vérszegénység,
- székrekedés,
- folyadékvisszatartás a szervezetben,
- gyomor problémák,
- cukorbetegség.
Hogyan kell használni?
A gyümölcsöt nyersen vagy szárítva fogyasztják, de a főzés során citromlével, tejszínnel és cukorral kombinálható. Lágy részéből joghurttal vagy tejszínnel keverve saláták készülnek.
Japánban a növényt szaké, sör, bor és ecet előállítására használják.
- külsőleg borogatások formájában – a gyümölcs húsos részének felvitele a sebekre,
- belsőleg – a gyümölcs friss vagy szárított formában való fogyasztása. Friss gyümölcsök fogyasztása javasolt a gyógyhatásuk maximalizálása érdekében,
- élelmiszeriparban – közvetlen fogyasztásra, lekvárokká, zselékké feldolgozva,
Figyelem!
- Nem áll rendelkezésre elegendő információ a datolyaszilva terhes és szoptató nőkre gyakorolt hatásairól.
- A gyümölcs fogyasztása alacsony vérnyomásúak számára ellenjavallt, mivel tovább csökkentheti, vagy zavarhatja a kezelést a normál szinten tartás érdekében.
- A datolyaszilva fogyasztása műtét előtt nem javasolt.
- Gyógyászati célú felhasználása előtt mindig konzultáljunk orvosunkkal vagy gyógyszerészünkkel!