A Durián (Durio zibethinus), más néven a „gyümölcsök királya” Délkelet-Ázsiában népszerű trópusi gyümölcs.
Nagyon gazdag tápanyagban, és bár enyhe édes íze van, illata is csípős, ami a Limburger sajthoz hasonlítható.
A tojáskrémpép az érettség különböző szakaszaiban fogyasztható, és különféle édes és sós ételekhez használható. A magvakat pirítva is fogyaszthatjuk.
Mi is az a Durian?
A fa levelei hosszúkásak, hegyesek és a tövénél lekerekítettek.
Gyümölcse gömb alakú, 15-20 cm átmérőjű, kemény külső héja, erős tüskék borítják, és öt ovális rekeszt tartalmaz, amelyek mindegyike péppel van megtöltve, amelyben öt gesztenye nagyságú mag található.
Számos faja létezik, de a leggyakoribb a Durio zibethinus.
A gyümölcs ehető részének színe változhat. Általában fehér vagy sárga, de lehet piros vagy zöld is.
Főleg Délkelet-Ázsiában és olyan országokban találhatjuk meg, mint Thaiföld, Malajzia, a Fülöp-szigetek és Indonézia.
Ez a gyümölcs tele van tápanyagokkal, ásványi anyagokkal, vitaminokkal és élelmi rostokkal. Ezért fogyasztása során számos egészségügyi előnnyel jár.
Segít csökkenteni a rák és a szívbetegségek kockázatát, javítja a bőrt és a hajat, erősíti az immunitást és szabályozza a vércukorszintet.
A Durian magas és változatos tápanyagtartalma miatt szuperételnek számít.
A durian egészségügyi előnyei
Ennek a gyümölcsnek a táplálkozási profilja a világ egyik legtáplálóbb gyümölcsévé teszi. Gazdag egészséges növényi vegyületekben, köztük karotinoidokban, polifenolokban, antocianinokban és flavonoidokban. (1)
1. Tápérték
100 gramm durian tartalmaz:
- Energia / kalória: 147 kcal
- Szénhidrát: 27,1 g
- Fehérje: 1,47 g
- Zsír: 5,33 g
- Élelmi rost: 3,8 g
- A-vitamin: 2 mcg
- C-vitamin: 19,7 mg
- Magnézium: 30 mg
- Vas: 0,43 mg
- Méz: 0,2 mg
- Kálcium: 6 mg
- Kálium: 436 mg
- Foszfor: 39 mg
2. Csökkenti a szívbetegségek kockázatát
A szívbetegségek fő oka az egészségtelen életmódbeli szokások, például az egészségtelen zsír és magas cukortartalmú helytelen táplálkozás.
Ezek az egészségtelen zsírok és az LDL-koleszterin lerakódhatnak az artériák falán. Ezért hiperkoleszterinémiához, magas vérnyomáshoz és érelmeszesedéshez vezet.
A Durian nagy mennyiségű káliumot tartalmaz, amely jót tesz a vérkeringésnek és a szív egészségének. Ezért megelőzi vagy csökkenti a magas vérnyomást az ebben szenvedőknél.
Ezenkívül számos tanulmány kimutatta a durian potenciális hatását a koleszterinszint csökkentésére. Ezért ennek a gyümölcsnek a rendszeres fogyasztása csökkenti az egészségtelen zsírok és a vér koleszterinszintjét is. (2)
3. Csökkenti a rák kockázatát
A szabad gyökök számos élelmiszerben és manapság gyakran használt termékben jelen vannak.
Nagyon reaktív vegyületek, amelyek károsíthatják a sejteket és a DNS-t. Még a DNS-ben is mutációt okoznak, ami számos ráktípushoz vezet.
A Durian nagy mennyiségű antioxidánst tartalmaz, például polifenolokat. Ezek az antioxidánsok segítenek a szabad gyökök enyhítésében a szervezetben. Ez csökkenti a rák kockázatát.
Ezenkívül ez a gyümölcs nagy mennyiségű flavonoidot és fenolt tartalmaz. Ezek a vegyületek rákellenes hatást mutattak. Ennek eredményeként leállítják a rákos sejtek növekedését és terjedését a szervezetben.
A kutatások azt sugallják, hogy a durian kivonatok képesek elpusztítani a mellráksejteket. Úgy fejtik ki hatásukat, hogy leállítják a sejtciklust a rákos sejtekben, és elpusztulnak. (3)
4. Szabályozza a vércukorszintet
A Durian alacsony glikémiás indexű. Ezért e gyümölcs elfogyasztása után a vércukorszint nem emelkedik gyorsan. Ennek eredményeként a cukorbetegek számára előnyös a vércukorszint szabályozására.
Ezenkívül a nagy mennyiségű élelmi rost segít lelassítani a szénhidrátok felszívódását. A rostok felhalmozódnak a belekben, és megakadályozzák a szénhidrátok és a cukor felszívódását. Ily módon megakadályozza a vércukorszint ugrását.
5. Növeli az immunitást
100 gramm ebből a gyümölcsből az ajánlott napi C-vitamin bevitel 24%-ának felel meg. Ez nagyszerű módja az immunitás erősítésének.
Testünk egyik legfontosabb immunsejtje a fehérvérsejtek (WBC). Úgy védik szervezetünket, hogy elpusztítják a bejutott idegen kórokozókat.
Tanulmányok kimutatták, hogy a C-vitamin segíti a fehérvérsejtek jobb működését. Ezért a C-vitamin mindennapi fogyasztásával hozzájárulsz az immunrendszer erősítéséhez. (4)
6. Segítség az emésztésben
Ez a csodálatos gyümölcs nagy mennyiségű élelmi rostot tartalmaz, oldható és oldhatatlan egyaránt. Ennek eredményeként fogyasztása javítja az emésztést és javítja a bélrendszer egészségét.
Ha élelmi rostokat eszel, jóllakottnak érzed magad. Ezt követően ez megakadályozhatja a túlevést, és megnövelheti az étkezések közötti időt.
Ezenkívül az élelmi rostok javítják a bél egészségét. Ezeknek a tulajdonságoknak köszönhetően a rostban gazdag ételek megelőzhetik az olyan gyomorproblémákat, mint a székrekedés, a gázképződés és a puffadás.
7. Javítja a bőr egészségét
A C-vitamin erősíti a bőr egészségét és csökkenti a pigmentfoltokat. Segít a kollagéntermelés fokozásában is. A kollagén a bőrben, a hajban és a körmökben található fehérje.
Emellett ezekben a gyümölcsökben található egyéb antioxidánsok nagy mennyisége, például a polifenolok is segítik a bőr egészségét.
Csökkentik a káros szabad gyökök mennyiségét a szervezetben. Ily módon megelőzi a sejtkárosodást és az oxidatív stresszt azáltal, hogy csökkenti a ráncokat és a bőrkárosodást.
Mellékhatások
- A durian és az alkohol egyidejű fogyasztása problémákat okozhat. (5) A tudósok úgy vélik, hogy a gyümölcsben lévő egyes vegyületek meggátolhatják bizonyos enzimeket az alkohol lebontásában.
- Emellett a túlzott fogyasztás bélproblémákat, például puffadást, gázképződést, és székrekedést okozhat.
- A vesekárosodásban szenvedők vagy a dializált személyek ne egyenek durian-t. A vizsgálatok azt mutatják, hogy a durian túlzott bevitele növeli a káliumszintet. (6)
Miért olyan erős az illata?
A durian szagáról szóló vélemények ellentmondásosak. Vannak, akik szeretik, míg mások utálják.
A szaga nagyon erős, és a leírás szerint szennyvíz, kén, méz és rothadó hagyma kombinációja.
A durian szagért felelős vegyületek tanulmányozása során 44 aktív vegyületet találtak, köztük olyanokat, amelyek hozzájárulnak a rothadt tojások, karamell, gyümölcsök és fűszerek aromájához. (7)