A goji bogyó a Lycium barbarum növény gyümölcse. Főleg Ázsiában és Délkelet-Európában nő. Azt mondják, hogy a hosszú élet, a szépség, az egészség és a fiatalság tápláléka.
A goji bogyó jótékony hatásai
Növekvő népszerűségének köszönhetően a goji bogyó gyakran szerepel étrend-kiegészítőkben és szuperétel-keverékekben más gyümölcsök, gyógynövények és kivonatok mellett.
Ezenkívül ezek a bogyók gyakran megtalálhatók szárított vagy porított formában, és különféle receptekhez adják hozzá.
A goji bogyókat számos lehetséges egészségügyi előnnyel hozták összefüggésbe.
1. Tápanyagokban gazdag
Kiváló tápanyagforrások, beleértve a vitaminokat és ásványi anyagokat. Csak 5 evőkanál (28 gramm) szárított goji bogyó tartalma:
- Kalória: 98 kcal
- Fehérje: 4 gramm
- Zsír: 0,1 gramm
- Szénhidrát: 21,6 gramm
- Rost: 3,6 gramm
- Cukor: 21,8 gramm
- Vas: a napi érték (DV) 11%-a
- A-vitamin: a napi érték 501%-a
- C-vitamin: a napi érték 15%-a
Amint láthatjuk, ennek a gyümölcsnek még egy kis adagja is tele van rosttal, vassal, valamint A- és C-vitaminnal. (1)
A vas nélkülözhetetlen ásványi anyag, amely részt vesz az oxigénszállításban és az egészséges vörösvértestek képződésében. Eközben mind az A-, mind a C-vitamin központi szerepet játszik az immunrendszer működésében, és antioxidánsként működnek a szervezetben.
Az antioxidánsok olyan vegyületek, amelyek segítenek semlegesíteni a káros molekulákat, az úgynevezett szabad gyököket, megakadályozva a sejtkárosodást.
Valójában egy kémcsőben végzett vizsgálat azt találta, hogy a sejtek goji bogyó kivonattal történő kezelése jelentősen növelte az antioxidánsok szintjét és csökkentette az oxidatív stressz számos markerét. (2)
A kutatások azt sugallják, hogy az antioxidánsok bevitelének növelése csökkenti a gyulladást és védelmet nyújt az olyan krónikus betegségek ellen, mint a rák, a szívbetegség és a cukorbetegség.
2. Támogathatja az immunrendszer működését
A goji bogyót régóta használják a hagyományos orvoslásban betegségek és fertőzések megelőzésére, valamint az immunitás természetes fokozására.
Egy 60 idősebb felnőtt bevonásával végzett 30 napos vizsgálat szerint napi 120 ml goji bogyólé elfogyasztása növelte az immunsejtek szintjét és javította az általános közérzetet.
3. Javíthatja a szem egészségét
Ígéretes kutatások azt sugallják, hogy a goji bogyók javíthatják a szem egészségét, és megóvhatnak az olyan rendellenességektől, mint a makuladegeneráció (sárgafoltsorvadás), amely egy olyan progresszív szembetegség, amely látásvesztéshez vezethet.
4. Elősegíti az egészséges bőrt
A goji bogyók béta-karotint tartalmaznak, amely egy nélkülözhetetlen növényi anyag. A béta-karotin az egészséges bőrt elősegítő képességéről ismert.
A béta-karotin a bőrápoló krémek összetevője:
- javítja a bőr egészségét
- csökkenti a bőrirritációt
- kezelni a nap és az öregedés hatásait
Lehetséges mellékhatások
- A legtöbb egészséges felnőtt mérsékelten fogyaszthatja a goji bogyókat a kiegyensúlyozott étrend részeként.
- Ritka esetekben azonban ezek a bogyók allergiás reakciót válthatnak ki, különösen olyan egyéneknél, akik allergiásak más gyümölcsökre.
- Ezenkívül a goji bogyók kölcsönhatásba léphetnek bizonyos gyógyszerekkel, beleértve a vérhígítókat és a cukorbetegség vagy a magas vérnyomás elleni gyógyszert.
- Mi több, legyünk óvatosak terhesség alatt, mivel betaint tartalmaznak, egy olyan vegyületet, amely károsíthatja a magzat egészségét. További kutatásokra van szükség annak megállapítására, hogy a goji bogyók biztonságosak-e a terhesség alatt.
- Ha gyógyszereket szedünk, vagy van valaimlyen alapbetegségünk, beszéljünk egészségügyi szolgáltatónkkal, mielőtt hozzáadnánk a goji bogyót az étrendünkhöz.