A kövér porcsin avagy portuláka (Portulaca oleracea) leginkább gyomnövényként ismert. Ugyanakkor ehető és rendkívül tápláló növény is.
Valójában a porcsin tele van mindenféle tápanyaggal, beleértve az omega-3 zsírsavat is.
Mi is az a kövér porcsin?
Az eredetileg Ázsiában őshonos növény sok meleg területen megél, országunkban is megtalálhatjuk. Évelő növény, melynek húsos kúszó szára van. Pozsgás, fényes levelei sötétzöld színűek és tojásdad alakúak. Virágainak 5-6 szirma van és az élénksárga virágok májustól októberig virítanak.
A teljes növényt hasznosítják, amelyet nyáron gyűjtenek be és vagy megszárítva, porítva illetve friss állapotban főzetként fogyasztják.
A kövér porcsin esszenciális zsírsavakban, elsősorban alfa-linolén és omega-3 zsírsavban gazdag, a növénynek több, mint 15%-a ebből áll.
Így 100 gr szárított levél 300-400 mg zsírsavat tartalmaz. A porcsin emellett C-vitamint, E-vitamint, béta-karotint, dopamint, káliumot és pektint is tartalmaz említésre méltó arányban.
A kövér porcsin jótékony hatásai
Számos országban élelmiszerként és fűszerként is fogyasztott kövér porcsin kiváló gyógynövény is az omega-3 zsírsavak hatásának köszönhetően. Kínában hasmenés és húgyúti fertőzések és láz ellen alkalmazzák, Indonéziában szívgyengeség ellen.
A kövér porcsin az omega-3 zsírsavakban leggazdagabb növény. E zsírsavak egyébként a halolajban fordulnak még elő. Innen származik gyulladásgátló és véralvadást gátló, vérkeringést serkentő, érelmeszesedés kialakulásának veszélyét mérséklő tulajdonsága.
Magas C-, és E-vitamin, valamint béta-karotin és glutationtartalmának köszönhetően antioxidáns és immunerősítő hatást fejt ki. A vér koleszterin-, és cukorszintjére kifejtett hatásával védi az artériákat.
Belsőleg a kövér porcsin a szívproblémák, és a szív-, és érrendszeri betegségek megelőzésére ajánlott. Mint megelőző szert, az öregedés folyamatának lelassítására alkalmazzák. Külsőleg izomgörcsök fellazítására használatos.
Felhasználása
- kapszula (200 mg porból) – naponta 2-3 kapszulát fogyasszunk 1 nagy pohár vízzel szívproblémákra és érrendszeri betegségekre
- friss növény – gőzön pároljuk meg és ezt követően hidegen és melegen is fogyaszthatjuk szív-, és érrendszeri problémákra
- hideg vagy meleg borogatás– 100g friss növényt tegyünk 1 dl hideg vízbe, majd forraljuk fel és 15-30 percig lassú tűzön forraljuk tovább. Naponta 1-2 alkalommal borogassuk a fájó testrészt izomgörcs esetén.
Óvintézkedések
Ha nem megfelelő adagban alkalmazzuk a levelek száraz kivonata emésztési zavarokat okozhat.
Főkép forrása: jardineriaon.com