A lenmag szuper élelmiszernek számít, mert rendkívül jót tesz az egészségnek. Hozzájárul számos betegség megelőzéséhez, mint például a cukorbetegség, a mellrák, a szív- és érrendszeri betegségek és mások.
A lenmag fő összetevői, amelyek pozitív hatással vannak az egészségre: omega-3 zsírsavak, rostok, fitoösztrogének, fehérjék, vitaminok és ásványi anyagok.
Íme a lenmag 10 jótékony hatása
1. Védelmet nyújt a szív- és érrendszeri betegségek ellen
Az Omega-3 zsírsavak jót tesznek az egészségünknek, de nem tudnak szintetizálódni a szervezetünkben. Ezeket élelmiszerekkel kell bevinni.
A lenmag nagyon gazdag omega-3 zsírsavakban, amelyek hozzájárulhatnak a szív egészségéhez. A magas vérnyomás növeli a szívroham és a pangásos szívelégtelenség kockázatát. A lenmagban található omega-3 zsírsavak csökkenthetik ezt a kockázatot.
2. Csökkenti a koleszterinszintet
A lenmag segít csökkenteni a koleszterinszintet. A megemelkedett koleszterinszint veszélyes, mert plakk képződéséhez vezet a koszorúerekben. A koleszterinszint csökkentésével a szívbetegségek kialakulásának kockázata is csökken.
3. Segít a fogyásban
A lenmagban lévő rostok és fehérjék hosszú időn át telítettség érzést keltenek. Ez azt jelenti, hogy nem lesz nagy szükségünk a különféle egészségtelen nassolnivalókra.
4. Védelmet nyújt a cukorbetegség ellen
A lenmag alacsony glikémiás indexű élelmiszer, és nem emeli meg drámaian a vércukorszintet. A stabil vércukorszint és a kevesebb vércukorcsúcs fenntartása alacsonyabb inzulinszükségletet eredményez.
5. Segít székrekedés vagy hasmenés esetén
A lenmag oldható és oldhatatlan rostot tartalmaz, ami megkönnyíti a bélrendszer kiürülését és segít a székrekedésben.
Hasmenés esetén a lenmag hasznos, mert megnyugtatja és csökkenti a bélfal irritációját.
6. Csökkenti a gyulladást
A lenmag gyulladáscsökkentő jótékony hatása az omega-3 zsírsavaknak és a fitoösztrogéneknek köszönhető, amelyek gátolják a gyulladásos mediátorok felszabadulását. Ezért a lenmag hasznos ízületi gyulladás, asztma, arcüreggyulladás és mások esetén.
7. Javítja az agy működését
Az Omega-3 zsírsavak javítják az agyműködést. Az Alzheimer-kór, a demencia, a depresszió, az alvásproblémák megelőzésére érdemes több lenmagot fogyasztani. A gyerekeknek több omega-3 zsírsavra is szükségük van agyuk megfelelő fejlődéséhez.
8. Csökkenti a hőhullámokat
A lenmag a fitoösztrogének természetes forrása. A lenmag étrendben való növelése csökkenti a klimaxos nők hőhullámokból, éjszakai izzadásból eredő panaszait, csökkenti a hüvelyszárazságot, elkerülve a hormonpótló terápia mellékhatásait.
9. Javítja a bőr állapotát
A lenmag csökkenti a gyulladást és segíti a bőr gyógyulását. Pozitív hatással lehet ekcémára, pikkelysömörre, aknéra, száraz bőrre és egyéb állapotokra.
10. Csökkenti a rák kockázatát
A közelmúltban végzett vizsgálatok azt mutatják, hogy a lenmag segíthet különféle ráktípusokban. Kimutatták, hogy az omega-3 zsírsavak gátolják a daganat növekedését.
A lenmag gazdag lignánokban, amelyek olyan növényi vegyületek, amelyeket erős rákellenes tulajdonságaik miatt tanulmányoztak. Érdekes módon ez a mag 75-800-szor több lignánt tartalmaz, mint más növényi élelmiszerek. (1)