A pisztácia egészséges zsírok forrása, amelyek hozzájárulnak az egészségesebb szívhez. Ez csökkenti számos szívbetegség, köztük a stroke lehetőségét.
Ezen kívül az is ismert, hogy erősíti a szervezet immunitását a belső és külső szabad gyökök ellen, javítja az emésztést és az általános életmódunkat, ha egészségről és szépségről van szó.
Mi is az a pisztácia?
A pisztácia a Szömörcefélék (Anacardiaceae) családjába tartozik, és történelmileg a legrégebbi dióféle, amelyet már régóta fogyasztanak. Általában meleg éghajlatú, száraz területeken terem.
A pisztácia elnevezés a görög „Pistakion” szóból származik, ami zöld diót jelent. Kemény fehér borítás veszi körül, és a zöld magok körül vöröses színű vékony héj található.
A pisztácia a Közel-Keletről és Közép-Ázsiából származik. Fürtökben terem, és főleg a szél porozza be. A pisztácia hosszú, gömb alakú, 1,5-2 cm hosszú. A magot körülvevő kemény burkolat hajlamos arra, hogy egyik oldalról felhasadjon, anélkül, hogy a zöld mag lemaradna.
Törökország, Irán, Libanon, Afganisztán és egy kicsit északabbra, a Kaukázusig Oroszországban a pisztácia őshazája.
A pisztácia gazdag antioxidánsokban, például flavonoidokban, karotinoidokban, luteinben, zeaxantinban, antociánokban, proantocianidinekben stb. B6- és B1-vitamint, fehérjét, rostot, rezet és foszfort is tartalmaz.
Ezenkívül egyike azon dióféléknek, amelyek kalória- és zsírtartalma alacsony. Ezért a pisztácia jelentős egészségügyi előnyöket biztosít. Például segítik a fogyást, elősegítik a szív egészségét, csökkentik a rák kockázatát stb.
Melyek a pisztácia jótékony hatásai?
1. Segít a fogyásban
A pisztácia rostban gazdag. Aki már tanulmányozta a rostok szervezetre gyakorolt hatását, az tudja, hogy egészségesen csökkenti az étvágyat azáltal, hogy jóllakottá teszi az étel, vagy jelen esetben a pisztácia fogyasztóját.
Éppen ezért ez az egyik legjobb nassolási lehetőség, amely távol tartja a „bűnözést”. Ezenkívül a pisztáciában található egészséges zsírok kordában tartják a kalóriaszámot.
2. Csökkenti a vércukorszintet
Ez egy másik csodálatos előnye a rendszeres pisztácia fogyasztásnak. A kutatások szerint valóban segít a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknek.
A pisztácia meglehetősen hatékonyan szabályozza a vércukorszintet, mivel gazdag foszforforrás, amely segít lebontani a fehérjéket, így az aminosavakká alakulhat át.
3. Segíthet a koleszterinszint és a vérnyomás csökkentésében
A pisztácia többféleképpen csökkentheti a szívbetegség kockázatát.
Amellett, hogy magas az antioxidáns tartalma, a pisztácia csökkentheti a vér koleszterinszintjét és javíthatja a vérnyomást, ezáltal csökkentve a szívbetegségek kockázatát. (1) (2)
4. Erősíti az immunrendszert
A B6-vitamin fontos szerepet játszik az egészséges vörösvértestek létrehozásában is a szervezetben, így biztosítva, hogy a nyirok és a lép a legjobb állapotban maradjon.
Segíti a szervezetet a különböző fertőzések és a szabad gyökök elleni küzdelemben is. A pisztácia fogyasztása valóban erősíti az immunrendszert, és segít a fertőzések elleni küzdelemben, valamint a test védelmében.
5. Jótékony hatással van a bélrendszerre
A rostok nélkülözhetetlenek az egészséges emésztéshez. A pisztácia jó rostforrás, így segíti a széklet jobb áramlását, és megkönnyíti az emésztést is.
Megakadályozza az olyan problémákat, mint a hasmenés és a székrekedés, amelyek az emésztőrendszer gyengesége miatt fordulhatnak elő.
6. Javítja az agy működését
A pisztácia tápanyagai elősegítik a véráram oxigénellátását, így segítik a fehérvérsejtek termelődését, ami fontos a jó immunrendszerhez.
Gazdag B6-vitamin-tartalmával fokozza a vér hemoglobin- és oxigéntermelését is. Minél több az oxigén és minél jobban áramlik a vérben, annál jobban működik az agy, és annál egészségesebb.
7. Tele van antioxidánsokkal
Az antioxidánsok olyan anyagok, amelyek kritikus szerepet játszanak az egészségben. Csökkentik a rák és más betegségek kockázatát azáltal, hogy megakadályozzák a szervezet sejtjeinek károsodását.
A diófélék és a magvak számos antioxidáns vegyületet tartalmaznak, de a pisztácia magasabb szintű antioxidánsokat tartalmazhat, mint más diófélék.
Végszó
A pisztácia kiváló forrása az egészséges zsíroknak, rostoknak, fehérjéknek, antioxidánsoknak és különféle tápanyagoknak, beleértve a B6-vitamint és a tiamint.
Egészségügyi hatásaik magukban foglalhatják a fogyás előnyeit, az alacsonyabb koleszterin- és vércukorszintet, valamint a bél, a szem és az erek egészségének javulását.
A legtöbb ember számára a pisztácia étrendjükbe való felvétele nagyszerű módja az általános egészségi állapot javításának.