Bár a legtöbben a sárgarépát élénk narancssárga színükre asszociálják, az eredeti sárgarépa sárga és lila volt. A sárgarépa az étkezési karotin fontos forrása, és értékes hozzájárulást jelent A-vitamin-szükségletünk kielégítéséhez.
Az Apiaceae család népszerű gyökérzöldsége, a sárgarépa csodálatos zöldség. Fogyaszthatjuk nyersen, snackként vagy salátákban, levesekhez és köretekhez, sőt süteményekhez is hozzáadhatjuk.
A növény leggyakrabban fogyasztott része a gyökér, bár a szár és a levelek is ehetők, és a világ egyes részein gyógynövényként vagy salátaként használják.
Sárgarépa – tápérték
Egy adag 80 g sárgarépa (nyers) a következőket tartalmazza:
- 27 kcal / 117 KJ
- 0,4 g fehérje
- 0,3 g zsír
- 6,2 g szénhidrát
- 3,1 g rost
- 142 mg kálium
- 2 mg C-vitamin
A sárgarépa 5 legfontosabb jótékony hatása
1. Gazdag étrendi karotinoid forrás
Ahogy a neve is sugallja, a sárgarépa karotinoidoknak nevezett növényi vegyületekben gazdag – ezek a vegyületek a gyökérben halmozódnak fel, abban a részben, amelyet a legjobban fogyasztunk.
A sárgarépában található karotin körülbelül 80%-a egy béta-karotin nevű faj, és gyakran A- provitaminnak is nevezik, mivel a bélrendszerünkben A-vitaminná alakítjuk.
A legtöbb karotinoid a gyökér külső részében található, nem a magban. A karotinoidok fontos szerepet játszanak a látásban.
Emellett hozzájárulnak a jól működő immunrendszer fenntartásához, fontosak a bőr egészsége és az öregedés szempontjából, valamint támogatják nyálkahártyánkat olyan fontos területeken, mint a légzőrendszer.
Érdekes módon, ha a sárgarépát sütéssel, grillezéssel vagy mikrohullámú sütőben főzzük, javíthatjuk vagy legalább megőrizhetjük karotinoid tartalmát.
Pürésítsd, adj hozzá egy kis zsírt vagy vajat, és még több A-provitamint fogsz felvenni.
2. Megtarthatja a koleszterin és a szív egészségének egyensúlyát
A sárgarépa rostforrás, valamint védő növényi vegyületek, köztük karotinoidok, valamint C-vitamin, amelyek mindegyike segít megvédeni a szívet.
Meg kell jegyezni, hogy a sárgarépa úgy tűnik, hogy segít megváltoztatni a koleszterin felszívódását, és ennek eredményeként javíthatja a koleszterin egyensúlyát.
A bizonyítékok nagy része azonban állatkísérletekből származik, és további humán vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy a sárgarépa szívvédő hatásai megerősíthetők legyenek.
3. Segíthet a fogyásban
Alacsony kalóriatartalmú és jó rostforrás. A kutatások azt mutatják, hogy a zöldségek, például a sárgarépa étrendjébe való felvétele elősegíti a jóllakottság érzését.
Egyes súlycsökkentő diéták, például az alacsony szénhidráttartalmú diéták azonban azt tanácsolják, hogy kerüljük a sárgarépát, mert az jobban hozzájárul az egyszerű szénhidrátokhoz.
Ez a megközelítés figyelmen kívül hagyja a sárgarépa egyéb előnyeit, és azt a tényt, hogy teljes formában fogyasztva a sárgarépa szerkezete, rost- és magas víztartalma csökkenti az étvágyat, míg természetes édessége hasznos lehet az étrendben lévő egyéb cukrok csökkentésében.
4. Csökkentheti a rák kockázatát
Mivel gazdag védő növényi vegyületekben, beleértve a karotinoidokat, a klorogénsavat és a falkarinolt, a sárgarépa fogyasztása csökkenti a rák kockázatát, de az ezt alátámasztó bizonyítékok nem meggyőzőek.
Az asszociációk hátterében az állhat, hogy a sárgarépát az egészségesebb táplálkozásra hajlamosabb emberek kedvelik, sokféle zöldséggel.
5. Fenntarthatja a bélrendszer egészségét
Egy olyan fiatal nőkön végzett tanulmány, akik három héten keresztül elegendő sárgarépát ettek ahhoz, hogy napi 15 gramm rostot kapjanak, azt mutatták be, hogy a rostok rendkívül fermentálhatók.
Emellett a vizsgálatok megerősítik, hogy a zöldségeknek prebiotikus szerepük van, ami azt jelenti, hogy a rostok jó üzemanyagforrások a bélben élő hasznos baktériumok számára.
Ezen bélbaktériumok közül sok rövid szénláncú zsírsavakat termel, amelyek nemcsak a bélrendszernek, hanem általában az egészségünknek is jótékony hatással vannak.
Mindenki számára biztonságos a sárgarépa?
- A legtöbb ember számára és a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás részeként a sárgarépát általában biztonságosnak tekintik, hacsak nem allergiás rá.
- A sárgarépa-allergia Európa egyes részein valószínűbb, mint a világ más részein, és összefügghet a virágporral és az élelmiszerrel való keresztreakcióval.
- A túlzott mennyiségben fogyasztott sárgarépa a karotinémiának nevezett állapothoz vezethet, amelyben a bőr sárgássá válik.
- Napi körülbelül 1 kg préselt vagy nyers sárgarépa bevitele ritka esetekben neutropeniával (csökkent fehérvérsejtszint) és amenorrhoeával (menstruáció leállása) is társul.
Tehát vannak előnyei a sárgarépának, de érdemes mértékkel fogyasztani!