A sárkánygyümölcs számos egészségügyi előnnyel rendelkezik, beleértve a fogyást, javítja az emésztést, csökkenti a koleszterinszintet, erősíti az immunrendszert és növeli az energiaszintet.
Segít megelőzni a rákot és a szívbetegségeket is, mivel megvédi a szervezetet a baktériumoktól és gombáktól.
Enyhén édes, íze kissé olyan, mint a körte és a kivi egyben, és ropogós az állaga. Ez a gyümölcs turmixok és gyümölcssaláták ideális összetevője.
Bővebben a csodálatos sárkánygyümölcsről
A sárkánygyümölcs (Pitaja, Pitahaya) egy egzotikus és nagyon ízletes gyümölcs, amelyet gyakran trópusi „szupereledelnek” tartanak.
A sárkánygyümölcsök Mexikóból és Közép-Amerikából származnak, de a 19. század végén a franciák behozták Délkelet-Ázsiába, először Vietnamba.
Ma Thaiföldön, Tajvanon, Mianmarban és Srí Lankán van piac és sárkánygyümölcs-termelés. A „sárkánygyümölcs” elnevezés egyedi megjelenéséből származik, ahol a tövisek szúrnak, a pikkelyek pedig sárkánynak tűnnek, ahogy azt a kínai mitológia ábrázolja.
A sárkánygyümölcs legelterjedtebb formája a vörös gyümölcs, amelyet széles hegyes kinövések borítanak. Vágva a kivihez hasonló állagú, a pép pedig tele van apró fekete magvakkal, amelyek javítják az emésztést.
A gyümölcshúsból bort és más italokat, a sárkánygyümölcs leveleiből pedig egészséges teaformát készítenek. A durva külső bőrnek kevés a tápértéke, és általában nem eszik meg.
Tápértékek
A sárkánygyümölcs különféle tápanyagokat tartalmaz. Megfelelő rost-, vas- és magnéziumforrás.
Pitaya (sárkánygyümölcs) – tápértékek (100 g-ban)
- Energiaérték – 60 kcal
- Összes fehérje – 1,2 gramm
- Zsír – 0 gramm
- Szénhidrát – 13,0 gramm
- Rost – 3 gramm
Vitaminok
- C-vitamin – 20,5 mg.
- Tiamin – 0,04 mg.
- Riboflavin – 0,05 mg.
- Niacin – 0,16 mg.
- B6-vitamin – 0,029 mg.
Ásványok
- Kálcium – 8,5 mg.
- Vas – 1,9 mg.
- Foszfor – 22,5 mg.
A sárkánygyümölcs sok tápanyagot tartalmazó gyümölcsnek tekinthető. Nagy mennyiségű rostot és magnéziumot tartalmaz, valamint rendkívül alacsony kalóriatartalmú.
Egészségügyi előnyök
- A sárkánygyümölcs szuperételnek tekinthető, mert alacsony a kalóriatartalma, de magas a rosttartalma, az antioxidánsok, a fitonutriensek, a vitaminok és az ásványi anyagok, valamint egészséges zsírsavakat és probiotikumokat tartalmaznak.
- Az antioxidánsok nélkülözhetetlenek a sejtek védelmében a szabad gyökök káros hatásaitól, amelyek krónikus betegségeket és öregedést okoznak. A sárkánygyümölcsben található fő antioxidánsok némelyike a bétacianin, betaxantin, hidroxi-kénsav és a flavonoidok. (1)
- A gyümölcs antioxidáns hatása hasznos lehet a gyulladásos állapotok, például a köszvényes ízületi gyulladás megelőzésében. A hidroxikalénsav rákellenes hatással rendelkezik, míg a flavonoidok jobb agyi egészséghez és a szívbetegségek kockázatának csökkenéséhez vezetnek.
- Fitokémiai anyagot tartalmaz, amelyet gyakran használnak szívgyógyszerekben. A likopin, amely a magzat vörös színéért felelős, szintén köztudottan csökkenti a prosztatarák kialakulásának kockázatát.
- A vörös és fehér gyümölcsfajtákról kimutatták, hogy csökkentik az inzulinrezisztenciát és a zsíros májat elhízott egerekben.
- Állatkísérletek kimutatták a sárkánygyümölcs pozitív hatását a 2-es típusú cukorbetegségre, bár az eredmények nem mindig meggyőzőek. (2) (3)
- A gyümölcsben található apró magvak kiváló forrásai az omega-3 és omega-9 zsírsavak, amelyekről ismert, hogy csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. A magvakból kivont természetes olajok enyhe hashajtóként is szolgálhatnak.
- Egy másik tanulmány szerint a sárkánygyümölcs táplálja a bélbaktériumokat, amelyek probiotikus hatást gyakorolhatnak a szervezetre. (4)
Hogyan együnk sárkánygyümölcsöt?
Ezeket az egzotikus gyümölcsöket nagyon könnyű fogyasztani.
- Mindig olyan érett gyümölcsöt válasszunk, amelynek héja élénkpiros, egyenletes színű.
- Használjunk éles kést, és vágjuk félbe a gyümölcsöt.
- Egy kanál segítségével együk le a pépet a bőrről, vagy húzzuk le a bőrt és vágjuk darabokra a pépet.