Gyermekkoruk egyik emlékezetes íze a nagymama kedvenc sóskalevese. De ez a zöld nemcsak főzéshez csodálatos, hanem fontos tápanyagokban is gazdag.
Sóska – mi is az?
Egyfajta zöld leveles zöldség, amely ugyanabba a családba tartozik, mint a rebarbara (kevéssé ismert, de nagyon hasznos). Mindkettőnek jellegzetes savanykás jegyei vannak, köszönhetően a bennük található magas oxálsavtartalomnak.
A közönséges sóska több mint egy méter magas, közepes méretű, hosszúkás, zöld levelekkel. A francia fajta viszont enyhébb ízű és kisebb levelekkel rendelkezik.
Az a jó ebben a zöldségben, hogy többféleképpen megfőzhetjük, vagy nyersen is fogyaszthatjuk salátában. De függetlenül attól, hogy hogyan készítjük el, sok hasznos anyaggal leszünk feltöltve, mint például A-, B1-, B2-, B9- és C -vitaminokkal.
A sóska káliumban, kalciumban, foszforban, nátriumban és vasban, valamint flavonoidokban is gazdag.
Egészségügyi előnyök
A sóskát évszázadok óta nem csak táplálékforrásként, hanem gyógyszerként is használják. A következő sorokban a leghíresebb hasznos alkalmazásairól fogunk beszélni.
1. Szabályozza a vérnyomást
A zöldség káliumban gazdag, amely fontos a szervezet folyadékegyensúlyának fenntartásához. Ez azt jelenti, hogy csökkenti a szív- és érrendszerre nehezedő stresszt az erek és artériák ellazításával.
Az alacsonyabb vérnyomás csökkenti a véralvadás és a szív túlterhelésének esélyét. A sóska csökkentheti a magas vérnyomás és még a stroke kockázatát is.
2. Erősíti az fogíny egészségét
A sóska tulajdonságai segíthetnek megelőzni az ínybetegségeket (parodontális betegség). Ez az állapot körülbelül 15-20 baktériumfajhoz kapcsolódik, de a P.gingivalis baktérium a leggyakoribb krónikus és agresszív formákban.
A sóska polifenolokban is gazdag, amelyek szintén segítenek enyhíteni a betegségek kialakulását. Ezért ínyfájdalom esetén rágcsáljunk el néhány levelet a megkönnyebbülés érdekében.
3. Segít a bőrproblémákon
A sóska leveleit kétféleképpen használják a bőrirritációk csillapítására. Gyógynövényként szárítva teaként fogyasztható, enyhíti az ótvart (gomba által okozott erősen fertőző bőrfertőzés) és a viszketést.
A friss, őrölt leveleket helyileg is alkalmazhatjuk az érintett területekre, hogy csökkentsék a kiütéseket és az irritációt.
Mindez valószínűleg leginkább a levelek C-vitamin- és A-vitamin-tartalmának, valamint az ezekben az egészséges zöldségekben található egyéb tápanyagoknak köszönhető.
4. Erősíti az immunrendszert
Korábban már említettük, hogy a sóska magas C-vitamin -tartalommal rendelkezik, ami nagyon fontos az immunrendszer számára. Segíti a szervezetnek a sebek gyógyulását, a fertőzések leküzdését és több vas felszívódását az élelmiszerekből.
A zöldség kiváló forrása az A-vitaminnak is, amely elengedhetetlen az immunrendszer megfelelő működéséhez, és biztosítja, hogy a sejtek reagálni tudjanak minden rosszindulatú támadásra.
5. Segíthet az elhízás elleni küzdelemben
A levelek sok vitaminban, ásványi anyagban, fehérjében és szénhidrátban gazdagok. Elhanyagolható mennyiségű zsírt tartalmaznak és alacsony a kalóriatartalmuk.
Éppen ezért a főzelék jó választás azoknak, akik törődnek az egészségükkel és szeretnének leadni néhány kilót. A sóskának mindenképpen helyet kell kapnia az egészséges fogyókúrában.
6. Segít az álmatlanságban
Ha álmatlanságban szenvedünk, és gyógymódot keresünk, itt van egy lehetséges megoldás. Igyunk meg egy csésze sóska teát, vagy adjunk hozzá néhány levelet a salátához. Próbáld ki, biztosan nem fog ártani!
7. Az emésztés javítására
A sóska levelei tele vannak élelmi rosttal, ami megkönnyíti a bélmozgást, emellett segít csökkenteni a koleszterinszintet is a szervezetben.
Hogyan építsük be a sóskát az étlapba?
Leggyakrabban szószok és levesek készítésére használják. A sóskaleves egy híres nagymama étel, mustárral, csirkehúslevessel és tejszínnel készül.
Nézzünk egy sóska recept ötletet is
Sóska tea
Szükséges hozzávalók:
- Egy marék szárított sóskalevél
- Fahéj
- 2-3 szegfűszeg
- 200 ml forró víz
- steviola por, ízlés szerint
Hogyan kell elkészíteni?
Forraljuk fel a vizet. Adjuk hozzá a szárított sóska leveleket és a fűszereket, majd hagyjuk állni.
Öt perc múlva szűrjük le a keveréket, és adjunk hozzá édesítőszert. A tea tálalásra kész.
Készítsünk jeges teát is, amelyhez a fűszereket és a sóskát egy éjszakán át a hűtőszekrényben kell tartani.
Óvintézkedések a zöldek fogyasztásakor
Mint minden másnak, a sóskának is lehetnek káros hatásai, ha nem megfelelően fogyasztják.
- A zöldség nagy mennyiségű oxálsavat tartalmaz. Csökkenti a szervezet kalciumfelvételi képességét, ami vesekőképződéshez vezet.
- Az idősebb levelek nagyobb mennyiségű oxálsavat tartalmaznak. Érdemes tehát fiatalabbakat használni, ezeknek amúgyis jobb az ízük.
- Az oxálsav jelenléte miatt a sóskát nem szabad alumínium- vagy vasedényben főzni, mivel a fémmel való savas reakció miatt mérgezővé és fogyasztásra alkalmatlanná válik!
- Nagy mennyiségben történő fogyasztása hasmenést, gyomorfájdalmat, hányingert, hányást, szédülést és májproblémákat okozhat.
Mindezek ellenére az előnyök messze meghaladják az ellenjavallatokat. Amellett, hogy csodálatos kiegészítője az étkezéseknek, javítja az általános egészséget.
Ha tehát felelősségteljesen fogyasztod, csak jótékony tulajdonságait fogod megtapasztalni.
Főkép forrása: kimbertoncsa.org