A rebarbara (Rheum) egy évelő növényfajta, amely leginkább a Keserűfűfélék (Polygonaceae) családjába tartozik. Ez a növény különösen ismert húsos levélnyeléről, amelyet gyakran használnak főzéshez és sütéshez. A szárak általában pirosas vagy zöldes színűek, és kellemesen savanykás ízűek, ami különösen jól illik édességekhez, például pitékhez vagy lekvárokhoz. A rebarbara szárai tartalmaznak oxálsavat, amely bizonyos körülmények között mérgező lehet, ezért fogyasztása előtt megfelelő előkészítés szükséges.
A növény származási helye Ázsia, különösen Kína és Mongólia területei, ahol hagyományosan gyógynövényként is használják. A rebarbara gyökérrendszere erős és mély, levelei nagyok, széles lapúak, gyakran hullámos szélűek.
A növény magasra nőhet, akár 2-3 méteres magasságot is elérhet, és tavasszal virágzik fehér vagy vörös virágokkal. A rebarbara termesztése mérsékelt éghajlaton a legideálisabb, ahol a hideg tél elősegíti a növény pihenési ciklusát és újra növekedését.
Alapvető információk a rebarbara termesztéshez
Tudományos név | Rheum |
Közönséges név | Rebarbara |
Vízigény | Magas, egyenletes öntözés szükséges, különösen a növekedési időszakban |
Fényigény | Teljes napfény vagy enyhe árnyék |
Talajtípus | Jól lecsapolt, tápanyagban gazdag talaj |
pH-igény | 5.5 – 6.8 |
Ültetési időszak | Kora tavasz |
Távolság a sorok között | 75-100 cm |
Műtrágyázási igények | Magas nitrogéntartalmú műtrágya az első növekedési időszakban, majd kevesebb a későbbiekben |
Hőmérsékleti igények | Mérsékelt éghajlat, nem tűri jól a túl magas hőmérsékleteket |
Kifejlett növény mérete | 60-90 cm magas, széles levélzet |
Közismert kártevők és betegségek | Levéltetvek, gyökérrothadás, levélfoltosság |
Termesztési útmutató
1. Válassz megfelelő helyet
- A rebarbara sok napsütést igényel, de jól bírja az árnyékosabb helyeket is. Válassz egy napos vagy félárnyékos helyet a kertedben, ahol a növény legalább napi 4-6 órát napsütést kap.
2. Készítsd elő a talajt
- A rebarbara jó vízelvezetésű, tápanyagban gazdag talajt kedvel. Áss egy kb. 60 cm mélységű és szélességű gödröt, és keverj komposztot vagy érett trágyát a kivett földbe, hogy gazdagítsd a talajt.
3. Ültetés
- A rebarbarát általában rizómák (gyökértörzsek) formájában ültetik. Ügyelj arra, hogy a rizómák „szemei” vagy hajtáskezdeményei felfelé nézzenek. Takard be őket kb. 2-3 cm vastag földréteggel. Ültetéskor hagyj kb. 75-100 cm távolságot a növények között, mert a rebarbara nagyra nőhet.
4. Öntözés
- A rebarbarát rendszeresen öntözd, különösen a száraz időszakokban. A cél az, hogy a talaj mindig legyen nedves, de ne álljon benne a víz.
5. Mulcsozás és tápanyagpótlás
- Mulcsozd be a növény alját, hogy megőrizd a talaj nedvességét és védd a gyomoktól. Tápanyagpótlásként használj évente kétszer komposztot vagy lassú felszabadulású műtrágyát, hogy támogasd a növény növekedését.
6. Betakarítás
- A rebarbara általában a telepítés után két évvel kezd termőre fordulni. A szárakat akkor szedd, amikor elérnek egy jól használható vastagságot, általában a kora tavasztól késő tavaszig. Csavarj vagy húzd ki óvatosan a szárakat a gyökértőzstől, de soha ne szedd le az összes szárat egyszerre, hogy a növény tovább növekedhessen és erősödjön.
7. Téli védelem
- A rebarbara évelő növény, de télen a gyökérzet védelmére mulccsal vagy falevelekkel fedd be a talajt a növény tövében.
Ezekkel a lépésekkel biztosíthatod, hogy a rebarbarád jól növekszik és gazdag termést hozzon évről évre.
Tárolás
A rebarbara tárolásához van néhány egyszerű módszer, amelyek segítenek megőrizni a frissességét és az ízét.
1. Tárolás hűtőszekrényben
A rebarbara szárakat a legegyszerűbben a hűtőszekrényben tárolhatod. Tisztítsd meg a szárakat, távolítsd el a leveleket (mivel azok mérgezőek), és vágd le a szárak végét. Csomagold őket nedves konyharuhába vagy papírtörlőbe, és tedd egy műanyag zacskóba, amelyet nem zársz le teljesen, hogy maradjon légáramlás. Így a rebarbara akár 2-3 hétig is friss maradhat.
2. Fagyasztás
A rebarbara fagyasztása kiváló módja annak, hogy hónapokig megőrizd. Tisztítsd meg és vágd darabokra a szárakat, majd blansírozd őket 1-2 percig forró vízben. Ezután hűtsd le őket gyorsan jéghideg vízben, csöpögtesd le, és tedd fagyasztótasakokba vagy légmentesen záródó tartályokba. A fagyasztott rebarbara akár egy évig is eltarthat.
3. Szárítás
A rebarbara szárítása egy másik lehetőség, ha hosszú távú tárolást tervezel. Vágd vékony szeletekre a tisztított szárakat, és helyezd őket egy szárítóra vagy sütőrácsra. Száríthatod természetes levegőn, alacsony hőmérsékletű sütőben, vagy élelmiszerszárítóban. A szárított rebarbara tárolható légmentesen záródó tartályokban, és felhasználható süteményekhez vagy teához.
4. Befőzés
A rebarbarát be is főzhetjük. Készíthetsz belőle dzsemet, kompótot vagy chutney-t. A cukor és a savanykás íz együtt jól konzerválja a rebarbarát, és így hónapokig vagy akár évekig eltartható lesz a kamrában.
Ezekkel a módszerekkel könnyen megőrizheted a rebarbara frissességét és ízét, hogy bármikor élvezhesd, amikor csak kedved tartja.