A gránátalma egészségre gyakorolt jótékony hatásai mindenképpen számtalanok, de jó hír, hogy a gránátalma amellett, hogy hasznos, finom is.
Gazdag antioxidánsokban, vírus- és daganatellenes tulajdonságokkal rendelkezik, és jó vitaminforrás, különösen A-, C- és E-vitamin, valamint folsav ékesíti. Ez a csodálatos gyümölcs háromszor több antioxidánst tartalmaz, mint a zöld tea.
Nézzük is a gránátalma 12 jótékony hatását
1. Javítja az emésztést
A gránátalmalé csökkentheti a bélgyulladást és javíthatja az emésztést. Hasznos a Crohn-betegségben, a fekélyes vastagbélgyulladásban és más gyulladásos bélbetegségekben szenvedők számára.
2. Segít a szív- és érrendszeri betegségekben
A gránátalmalé rendszeres fogyasztása fenntartja a jó vérkeringést. A gránátalmalé ezen tulajdonsága csökkenti a stroke és a szívroham kockázatát.
A gyümölcsben található antioxidáns összetevők csökkentik a rossz koleszterinszintet. A gránátalma másik egyedülálló tulajdonsága, hogy megvédi az artériákat a vérrögöktől azáltal, hogy hígítja a vért.
3. Segít a rák megelőzésében
A gránátalma nagy mennyiségű antioxidánst, úgynevezett flavonoidokat tartalmaz. Ezek a flavonoidok hatékonyak a rák elleni küzdelemben.
A prosztata- és mellrák kockázatának kitett embereknek gránátalmalevet kell inniuk, mivel ez segít csökkenteni a rák kialakulásának kockázatát. A gránátalma rendszeres fogyasztása segíthet leküzdeni a rákos sejteket a szervezetben.
4. Javítja a fogak egészségét
A gránátalma antibakteriális és vírusellenes tulajdonságaival csökkenti a lepedék hatását és védi a fogakat a különböző betegségektől.
5. Kezeli a vérszegénységet
Ennek a gyümölcsnek a fogyasztása fenntartja az egészséges véráramlást a szervezetben. A gránátalma vasat szállít a vérbe, így segít csökkenteni a vérszegénység tüneteit, beleértve a kimerültséget, szédülést, gyengeséget és halláskárosodást.
6. Csökkenti a vércukorszintet
A gránátalmát cukorbetegség kezelésére használták a Közel-Keleten és Indiában. Bár a gránátalma cukorbetegségre gyakorolt hatása még nem ismert, segíthet csökkenteni az inzulinrezisztenciát és csökkentheti a vércukorszintet.
7. Erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik
A gránátalma magvak érdekes vörös árnyalatukat a bennük lévő polifenoloknak köszönhetik. Ezek a vegyszerek erős antioxidánsok. A gránátalmalé magasabb szintű antioxidánsokat tartalmaz, mint a legtöbb más gyümölcslé.
8. C-vitaminban gazdag
A gránátalmalé a napi C-vitamin-szükségletünk több mint 40%-át tartalmazza. A C-vitamin elpusztul, amikor pasztőrözik, ezért fogyasszunk frissen facsart gránátalma levet, hogy a legtöbbet hozhassuk ki tápanyagaiból.
9. Védelmet nyújt az Alzheimer-kór ellen
A gránátalma lében lévő antioxidánsok magas koncentrációja a vélekedések szerint lassítja az Alzheimer-kór kialakulását és fenntartja a memória egészségét.
10. Gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik
Magas antioxidáns-koncentrációja miatt erős gyulladáscsökkentő szer. Segíthet csökkenteni a gyulladást az egész szervezetben, és megelőzheti az oxidatív stresszt és a károsodást.
11. Vírusellenes tulajdonságokkal rendelkezik
A gránátalma lében található C-vitamin és más, az immunrendszert serkentő tápanyagok, például az E-vitamin, megelőzhetik a betegségeket és leküzdhetik a fertőzéseket. A gránátalma antibakteriális és vírusellenes tulajdonságokkal is rendelkezik.
12. Javítja a termékenységet és a szexuális aktivitást
A gránátalma lében lévő antioxidánsok koncentrációja és az oxidatív stresszt befolyásoló képessége potenciálisan segíti a termékenységet.
Az oxidatív stressz a spermiumok működési zavarát okozza, és csökkenti a nők termékenységét. A gránátalmalé fogyasztása növelheti a férfiak és a nők tesztoszteronszintjét is, amely a szexuális aktivitás egyik fő hormonja.
Kihasználhatjuk a gránátalma hihetetlen egészségügyi előnyeit, ha lé, szirup, nektár formájában fogyasztjuk, vagy magjait turmixunkhoz adjuk.