Az adott gyümölcs- vagy zöldségcsoport színe szerint sok mindent megtudhatunk a szervezet számára előnyös tulajdonságaikról.
A lehető legszélesebb paletta fogyasztásával garantálhatjuk a leghasznosabb összetevők – tápanyagok, rostok, vitaminok és enzimek – napi bevitelét, amelyeket friss élelmiszerekből kaphatunk.
Nézzük is az előnyöket színek szerint
Piros
A piros gyümölcsök és zöldségek díjnyertesek a természetes antioxidánsok között, tele vannak vitaminokkal és rostokkal, és végtelenül jótékony hatással vannak az emésztésre. Energetizálnak, szebbé teszik a bőrt és a hajat. Kevés természetes cukrot tartalmaznak, és alacsony a kalóriatartalmuk.
A piros gyümölcsök jeles képviselői az áfonya, amely rostot, mangánt és C-vitamint tartalmaz. Hasznos gyulladás esetén, rák ellen is ajánlott.
A meggy a pirospaprikához hasonlóan sok A- és C-vitamint tartalmaz. A piros paradicsom értékes likopint, sok C-vitamint, valamint káliumot, A-vitamint és rostot tartalmaz.
A málna nagy adag C-, K- és A-vitamint garantál, kalciumot, magnéziumot és vasat, valamint rostot tartalmaz. A fehérrépa és a retek nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint, valamint enzimeket, ásványi sókat, vitaminokat és illóolajat, valamint kalciumot, K-, A- és B9-vitamint.
Piros ribizli – a fekete ribizli gazdag C-vitaminban, gyümölcssavakban és rostokban. A cseresznye káliumot, rostot tartalmaz a héjában, és hasznos a vérkeringéshez.
Az egyik leghasznosabb gyümölcs, a piros alma C-vitamint, B6-, B3-, B2-vitamint, kalciumot és magnéziumot tartalmaz. Az eper rendkívül gazdag C-vitaminban és erős antioxidáns, emellett folsavat is tartalmaz.
És nem maradhat ki az acerola sem a sorból, amely a C-vitamin egyik leggazdagabb forrása.
Narancs
A karotin felelős az ilyen színű gyümölcsök és zöldségek nagyszerű narancssárga színéért; ennek köszönhetik a sok vitamint, a szuper hasznos béta-karotint és folsavat is, amelyek nélkülözhetetlenek az érelmeszesedés elleni küzdelemben.
Narancssárga sárgarépa, narancs, sárgabarack, mandarin, grapefruit, édesburgonya, mangó stb. alfa- és béta-karotinokat, antioxidánsokat tartalmaznak, amelyek védik a bőrt az ultraibolya sugaraktól és segítik a sejtek megújulását.
Sárga
A sárga paprika, a banán, a nektarin és a csemegekukorica gazdag forrásai a béta-kriptotaxinnak, egy fitokemikáliának, amely véd a szívbetegségek ellen, és segíti a vitaminok és ásványi anyagok sejtközi cseréjét.
C-vitamint és folsavat, valamint karotinoidokat, például béta-karotint tartalmaznak. A karotinoidok támogatják az immunrendszert, csökkentik a látásvesztés kockázatát és normalizálják a koleszterinszintet.
Zöld
A zöld gyümölcsök és zöldségek klorofill és rost hordozói, hatnak a gyomor és a vér tisztítására. Gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, például kalciumban, vasban és magnéziumban.
A kivi és a zöld citrom (lime) áll az első helyen a C-vitamin-tartalom tekintetében. A zöld alma, a spenót, a körte jó luteinforrás – egy karotinoid, amely hasznos a szem számára, valamint a bőr rugalmasságáért és hidratálásáért.
Az avokádó értékes zsírsavakat tartalmaz, szabályozza a koleszterinszintet, káliumtartalmát tekintve pedig meghaladja az egészséges banánt.
Leveles zöldségek, például saláta, rukkola, jégsaláta, spenót, sóska stb. E-vitaminban is gazdagok, ami erősíti a sejtmembránokat és késlelteti a ráncok megjelenését. A zöld zöldségek közül a brokkoliban, a cukkiniben, a borsóban, a salátában, a petrezselyemben stb is megtalálható.
Amellett, hogy tele vannak vitaminokkal, nagy adag folsavat visznek be szervezetünkbe, ami jótékony hatással van idegrendszerünkre.
A zöld gyümölcsök és zöldségek E-vitamin, kálium és magnézium forrásai is. Rendszeres fogyasztásukkal megelőzhetők olyan súlyos betegségek, mint a rák, a szív- és érrendszeri betegségek és a szem retina betegségei.
Lila
Az ebbe a csoportba tartozó gyümölcsök és zöldségek élénk, mély színüket a violaceának köszönhetik. A lila padlizsán, cékla, áfonya, szőlő és szilva antocianidint tartalmaznak, egy növényi pigmentet, amely erősíti az ereket és megakadályozza a kollagén lebomlását.
Fogyasztásuk csökkenti bizonyos ráktípusok kockázatát, támogatja a memóriát és a szívműködést. Az áfonya magas antioxidáns tartalmának köszönhetően igazi bajnok.