A kapor nagyon aromás és kedvelt gyógynövény, amelyet gyakran használnak uborkához vagy halételekhez. Az Ernyősvirágzatúak családjába tartozik, lombozata erősen szárnyas.
A kaprot a füvészkertben egy kis ügyességel könnyen termeszthetjük. A frissen aprított és fagyasztott, saját termesztésű kapor egész évben fogyasztható.
A kapor termesztéséhez szükséges lépések
Tudományos név | Anethum graveolens L. |
Közönséges név | Kapor |
Vízigény | Közepes, rendszeres öntözés szükséges, különösen száraz időjárás esetén |
Fényigény | Teljes napfény |
Talajtípus | Jól lecsapolt, tápanyagban gazdag talaj |
pH-igény | 5.5 – 6.8 |
Ültetési időszak | Kora tavasz vagy ősz, közvetlenül a szabadföldbe vetve |
Távolság a sorok között | 30 cm |
Műtrágyázási igények | Kevés vagy mérsékelt mennyiségű műtrágyázás, ha a talaj szegény |
Hőmérsékleti igények | Hűvösebb éghajlat, elviseli a kisebb fagyokat |
Kifejlett növény mérete | 40-60 cm magas |
Közismert kártevők és betegségek | Levéltetvek, peronoszpóra (lisztharmat-szerű betegség) |
A bazsalikomhoz hasonlóan a kapor azon kevés fűszernövények közé tartozik, amelyek a tápanyagban gazdag talajt kedvelik. Ezenkívül a talajnak lazának és vízáteresztőnek kell lennie. Minél jobb a talajt, annál nagyobb lesz a hozam.
Válasszunk napos helyet is. Az erős fény elősegíti az illóolajok növekedését és képződését.
Termesztés, gondozás és trágyázás
- A kapor napos, szélcsendes helyet igényel, akár 1 méter magasra is megnőhet.
- A talajnak humuszban gazdagnak, lazának és vízáteresztőnek kell lennie – a legjobb, ha a kerti talajt humusszal és egy kis homokkal keverjük össze.
- A növényt rendszeresen öntözni kell, de kerülni kell a vizesedést.
- A kapor már áprilisban vethető az ágyásban, majd augusztusig újravethető.
- Ha sorokba vetjük a magot, tartsunk köztük 25-30 cm távolságot.
- Kb. 2-4 hét elteltével válasszuk szét a kis növényeket és ültessük el őket kb. 25 cm távolságra.
- A gyomokat rendszeresen el kell távolítani, és a talajt meg kell lazítani.
- Természetesen a kapor alkalmas dézsába, cserépbe ültetésre is.
- A betakarított kapor magvakat a következő vetésre is felhasználhatjuk – de csak maximum 2 évig bírják.
Tárolási és eltarthatósági idő
A kaprot fagyasztásra kétféleképpen készíthetjük elő:
- Az első lehetőség, hogy a megmosott kaprot nagyon jól rázzuk le, majd apróra vágjuk, és dobozokban lefagyasszuk.
- A második lehetőség, hogy a megmosott kaprot ismét szárazra rázzuk, majd az egész, tollas leveleket lazán egy fagyasztózsákba öntjük és gyorsan lefagyasztjuk. A fagyasztott leveleket ízesítés céljából összetörjük. A kapor nem alkalmas szárításra, mert elveszti aromáját. A virágzatát, termését és magját is betakarítják. A szárított magvakat hűvös, légmentesen záródó edényben kell tárolni.
Hatása és használata
A kapor nagy mennyiségű illóolajat tartalmaz az egész növényben, különösen a magokban. Ezek emésztő hatásúak, és enyhíthetik a puffadást. A kaprot ezért régebben gyógynövényes pálinka készítésére használták.
Ezenkívül a kapor számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz.
A frissen aprított kapor különösen alkalmas szószok és öntetek finomítására és gyakran szerepel a gyógynövénykeverékekben is.