A zeller a zellerfélék családjába tartozó gyógy- és fűszernövény, gyökérzöldség. Ropogós szárának köszönhetően népszerű alacsony kalóriatartalmú zöldség, amely számos egészségügyi előnnyel rendelkezik.
A zeller tápértékei
A zellert a népi gyógyászatban gyakran használják számos betegség kezelésére és megelőzésére, gyógyító és jótékony tulajdonságainak köszönhetően.
A növény gyökerei és levelei értékes aminosavakat, aszparagint, tirozint, karotint, nikotinsavat, nyomelemeket, illóolajokat tartalmaznak. A zöldség gazdag B-vitaminban (tiamin, riboflavin), K- és E-vitaminban, A-provitaminban és aszkorbinsavban.
A termék az ásványi anyagokon kívül kolint, fehérjét stb. is tartalmaz. A növény sajátos ízét az apiol jelenlétének köszönheti.
A zeller fogyasztásának egészségügyi előnyei
A zellernek olyan rendkívül sokoldalú jótékony tulajdonságai vannak, hogy az összeset felsorolni sem lehet. Lassítja az öregedési folyamatokat, mert a benne található fehérjék, vitaminok, savak és ásványi anyagok egyedülálló kombinációja biztosítja a sejtek stabilitását.
Nyugtató hatású – túlterheltség miatti idegrendszeri rendellenességek kezelésére használják. A növény gyökerében és szárában található illóolaj serkenti a gyomornedv elválasztását. A termék szerepel a cukorbetegek étlapján. Javítja a víz-só cserét, ezért idős embereknek különösen ajánlott.
1. Antioxidánsok forrása, amelyek csökkentik a gyulladást a szervezetben
Az antioxidánsok megvédik a sejteket, az ereket és a szerveket az oxidatív károsodástól. A zeller antioxidánsokat, C-vitamint, béta-karotint és flavonoidokat, valamint legalább 12 további antioxidánst tartalmaz a szárában.
Kiváló fitonutriens-forrás, amelyről kimutatták, hogy csökkenti a gyulladást az emésztőrendszerben, a sejtekben, az erekben és szervekben.
A krónikus gyulladás számos betegséghez kapcsolódik, például ízületi gyulladáshoz és csontritkuláshoz. A zeller és magvai körülbelül 25 gyulladáscsökkentő vegyületet tartalmaznak, amelyek megvédik a szervezetet a gyulladásoktól.
2. Javítja az emésztést és segít a túlsúly elleni küzdelemben
A zeller nagyon hasznos az egészségre, jótékony hatással van az emésztésre. Vízhajtó tulajdonságait az összetételében található kálium, apiol és aszparagin adja, és a legjobb nyersen fogyasztani.
Hasznos gyomorbetegségek, reuma, elhízás, hólyagbetegségek esetén. Kiváló zöldség a fogyókúrához.
A zöldségben található pektin alapú poliszacharidokról kimutatták, hogy csökkentik a gyomorfekély előfordulását és javítja a gyomor nyálkahártyáját.
A zöldség nagy mennyiségű vizet (94%), valamint sok oldható és oldhatatlan rostot tartalmaz. Mindezek egészségesen tartják az emésztőrendszert. Egy csésze zellerszár 5 gramm rostot tartalmaz.
3. Gazdag vitamin- és ásványianyag-forrás + alacsony glikémiás index
A zeller A-, K- és C-vitamint, valamint káliumot és folátot tartalmaz. Alacsony nátriumtartalma, alacsony glikémiás indexe miatt lassan és egyenletesen hat a vércukorszintre.
4. Lúgosító hatása van
A zeller magnéziumot, vasat és nátriumot tartalmaz, amelyek semlegesítik a savas ételeket. Ezek az ásványi anyagok a szervezet alapvető funkcióihoz is fontosak.
5. Egyéb egészségügyi előnyök
A zellert tartalmazó gyógyszereket a májműködés szabályozására és a szexuális funkció javítására használják; altatóként, fájdalomcsillapítóként, elhízás elleni szerekként és gyors sebgyógyuláshoz is, érelmeszesedés elleni megelőzésre, anyagcsere normalizálására, allergiaellenes szerként.
A növény levelei a szívizmot erősítik, a népi gyógyászatban köszvény és reuma ellen használják.
A zeller nagyon hasznos a látás számára, és a benne lévő tápanyagok – a bőr és a haj számára.
Ellenjavallatok a zeller fogyasztásához
Allergiás reakciók
A zeller nagyon gyakori allergén, és a zöldségre adott reakciók életveszélyesek lehetnek. Ha allergiásak vagyunk a nyírfa pollenjére, nagy valószínűséggel reagál szervezetünk a zellerre is.
A tünetek közé tartozik a viszketés és kiütések, az arc, a száj, a nyelv és a torok duzzanata, szédülés és gyomorpanaszok. A súlyosabb reakciót, az úgynevezett anafilaxiás sokkot szédülés, vérnyomásesés, szapora szívverés és légzési nehézség jellemzi. A főzés nem befolyásolja a zöldség allergén potenciálját.
Fényérzékenység
A növény számos furanokumarin néven ismert vegyületet tartalmaz. Ezek a vegyszerek a bőr fényérzékenységét okozzák, vagyis érzékenységet erős fényre, különösen napfényre.
Általában ez a reakció az intenzív kezelés miatt következik be; gyakran például a mezőgazdasági dolgozók körében. Azonban arról számoltak be, hogy „a zellerlevesből származó vegyi anyagok alkalmankénti lenyelése napérzékenységet okozhat; többen súlyos leégést kaptak a növény levesének elfogyasztása és a napsugárzás vagy szoláriumban való tartózkodás után.”
Vese problémák
A zeller vízben gazdag és természetes vízhajtó, ezért a veseproblémákkal küzdőknek csökkenteniük kell a zöldség bevitelét. A túlzott fogyasztás extra terhelést jelenthet a vesére. Ha veseproblémákkal küzdünk, konzultáljunk orvosunkkal, mielőtt hozzáadnánk a növényt a napi menühöz.
Terhesség
A terhes nőknek kerülniük kell a nagy mennyiségű zeller fogyasztását, mivel ez vérzést és méhösszehúzódásokat okozhat. A zöldség mérsékelt fogyasztása a kiegyensúlyozott étrend részeként nem károsítja a terhes nőket.