A népszerű maracuja egy egzotikus lila gyümölcs, egészséges táplálkozási profillal és számos egészségügyi előnnyel.
A Passiógyümölcs néven is ismert maracuja meleg éghajlaton nő, beleértve Dél-Amerikát, Ausztráliát, Dél-Afrikát és Indiát.
A passiógyümölcs puha pépes, sok maggal, kemény kéregbe csomagolva. A magvak és a pép ehető, lébe préselhető vagy más levekhez adható.
A maracuja a közelmúltban igen népszerűvé vált, mivel erős antioxidánsok gazdag forrása, és egyéb egészségügyi előnyökkel is járhat.
A maracuja jótékony hatásai
1. Kulcsfontosságú tápanyagokat biztosít
A maracuja hasznos gyümölcs, egészséges táplálkozási profillal. Magas szinten tartalmaz A-vitamint, amely fontos a bőr, a látás és az immunrendszer számára, valamint C-vitamint, amely fontos antioxidáns.
Egy egész gyümölcs a következő tápanyagokat tartalmazza milligrammban (mg), nemzetközi egységben (NE) vagy grammban (d):
- 229 NE A-vitamin
- 63 mg kálium
- 5 mg magnézium
- 5,4 mg C-vitamin
- 2 mg kalcium
- 0,29 mg vas
- 1,9 g rost
A maracuja foszfort, niacint és B6-vitamint is tartalmaz, amelyekre az egészséges szervezetnek szüksége van.
2. Antioxidánsokban gazdag
A maracuja gazdag antioxidánsokban, olyan vegyületekben, amelyek segítenek megtisztítani a káros szabad gyököket a szervezetben.
Az antioxidánsok létfontosságú szerepet játszanak az egészséges szervezet megőrzésében. A tudósok szerint az antioxidánsok javítják a véráramlást, különösen az agyban és az idegrendszerben.
Csökkentik a gyulladást is a szervezetben, amely összefüggésben áll a szívbetegségekkel és az Alzheimer-kórral.
3. Rostban gazdag
A maracuja pép sok élelmi rostot tartalmaz. A rost minden diéta kulcsfontosságú összetevője. Segítik az emésztőrendszer szabályozását és a belek egészségének megőrzését, megelőzve a székrekedést és a bélrendszeri rendellenességeket.
4. Javítja az inzulinérzékenységet
Egyes tanulmányok kimutatták, hogy a maracuja magvakban található vegyület javíthatja az inzulinérzékenységet, amely segíthet számos betegség, köztük a cukorbetegség kockázatának csökkentésében.
Egy 2017-es humán vizsgálat megállapította, hogy a piceatanol nevű anyag javíthatja az anyagcserét, miután állatkísérletek ugyanezt mutatták ki.
5. Erősíti az immunrendszert
A maracuja gazdag C-vitaminban, amely egy antioxidáns, és segít megvédeni a szervezetet a szabad gyökök okozta károktól.
A C-vitamin erősíti az immunrendszert azáltal, hogy segít a szervezetnek több vas felszívódásában a növényi élelmiszerekből, és javíthatja a szervezet azon képességét, hogy leküzdje a fertőzéseket a szervezetben.
6. Javítja a szív egészségét
A maracuja tele van a szív számára egészséges káliummal, és alacsony a nátriumtartalma is.
A maracuja magvakkal együtt fogyasztva sok rostot tartalmaz, ami segíthet eltávolítani a felesleges koleszterint az erek belsejéből. A rostban gazdag étrend csökkentheti a szívbetegségek kockázatát.
Ezenkívül a maracuja fogyasztása segíthet normalizálni a vérnyomást. Az alacsony nátrium- és magas káliumtartalmú étrend segít csökkenteni a vérnyomást.
7. Csökkenti a szorongást
A passiógyümölcs magnéziumban gazdag élelmiszer, amely egy fontos ásványi anyag, amelyet a tudósok a stressz és a szorongás csökkentésével társítanak.
Úgy gondolják, hogy a magnézium segít az embereknek a szorongásos szint kezelésében. A szerzők szerint azonban a bizonyítékok minősége gyenge, ezért további kutatásokra van szükség.
Mellékhatások
A legtöbb ember számára a passiógyümölcs fogyasztása teljesen biztonságos. Néhány ember azonban allergiás lehet a gyümölcsre. Az orvos különféle reakciótesztek segítségével diagnosztizálhatja az allergiát.
Néhány latexallergiás ember reagálhat a maracuja-gyümölcsre. Ezt keresztreaktivitásnak nevezik. Ennek az az oka, hogy a latexben vannak olyan fehérjék, amelyek hasonlóak a golgotagyümölcsben található fehérjékhez.
A latexallergiában szenvedőknek óvatosnak kell lenniük, amikor maracuja-gyümölcsöt fogyasztanak, amíg nem tudják, hogy reagálnak-e a gyümölcsre.