A rozmaring az egyik legnépszerűbb konyhai fűszernövény. Megmutatjuk, hogyan szaporíthatod könnyedén magad is a fűszeres cserjét.
A rozmaring (Rosmarinus officinalis) csíráztatása általában nem javasolt. Egyszerűen túl sok időbe telik, amíg a mag kicsírázik, és a zsenge palánták felnyomják magukat az aljzat felületére.
Optimális körülmények között, magas, 25-30 °C-os csírázási hőmérséklet mellett hat-nyolc hétbe telik, mire megjelenik az első zöld rész.
Ha már van rozmaring növényünk, akkor dugványokkal sokkal jobban és gyorsabban szaporítható.
A rozmaring szaporítása dugványokról
A rozmaring növényeket általában dugványokkal szaporítják, mivel bonyolult lehet az örökzöld rozmaring magvak kicsíráztatása.
A rozmaring magról történő sikeres termesztése csak akkor lehetséges, ha a magok nagyon frissek, és optimális növekedési körülmények között ültetik el.
Szaporítsunk új növényeket a meglévő örökzöld rozmaring növények hajtásaival.
- Vágjunk le körülbelül 5 cm hosszú hajtásokat, és távolítsuk el a leveleket a vágás alsó kétharmadáról. Helyezzük a dugványokat perlit és tőzegmoha keverékébe, és öntözzük rendszeresen vízzel, amíg a gyökerek növekedni kezdenek.
- Ha a gyökerek kifejlődnek, a dugványokat ugyanúgy kell elültetni, mint bármely rozmaringnövényt.
- A rozmaring növények hajlamosak a gyökerek megkötésére, ezért évente legalább egyszer át kell ültetni őket. Az alsó lombozat sárgulása arra utal, hogy lassan ideje lesz az átültetésnek.